Your Cart

Urinarna infekcija i njeni simptomi

Urinarna infekcija i njeni simptomi

Apr 19, 2024

My Store Admin

Urinarna infekcija nije jedina infekcija koja može biti izazvana ešerihija koli bakterijom. Postoji nekoliko vrsta infekcija koje mogu biti izazvane ovom bakterijom (Escherichia coli), ali najcešće su urinarne infekcije i infekcije probavnog trakta, pa ćemo se ovde njima više i baviti. Uropatogenicna ešerihija koli (UPEC) je uzročnik oko devedeset posto svih urinarnih infekcija.Postoji nekoliko načina na koje ova bakterija dospeva u ljudski urinarni trakt. Uglavnom infekcija dolazi iz fekalija tj. izmeta. Žene imaju kraći ureter nego muškarci i zbog toga se ova bakterija mnogo brže i lakše širi kod ženske, nego kod muške populacije. Naša iskustva pokazuju da su u više od 90% slucajeva pacijenti žene i devojcice. Jedan od uzročnika infekcija kod beba devojcica uglavnom je neredovno menjanje pelena i pogrešan način čišćenja. Dete uvek treba prati i brisati od stomaka prema ledjima, a nikad obrnuto. Važno je da se spreči dodir fekalija sa ureterom i vaginom. Uzrok moze biti i dodirivanje intimnih delova tela prljavim rukama.Kod odraslih, Esherichia coli se moze preneti i seksualnim putem, pogotovo ako se upražnjava analni seks. U retkim slučajevima muškarac može da ima ešerihiju u prostati i putem sperme moze da je prenese partnerki.

Urinarne infekcije nastaju kad bakterije, ili drugi infektivni organizmi, napadnu bilo koji deo urinarnog trakta. Urinarne infekcije dobijaju, kako muškarci tako i žene, mada zbog anatomskih razlika češće su kod žena. Ženski urinarni kanali su mnogo kraći nego kod muškaraca i urinarni otvor kod žene je vrlo blizu rektuma i vagine. Zbog toga postoje veće šanse da se bakterije, koje obitavaju u ovim delovima tela, provuku kroz urinarni otvor do bešike. Kod vrlo malih beba, dečaci češće dobijaju infekciju, dok kod malo starije dece, češći je slučaj kod devojčica. Neobrezana muška deca su pod vecim rizikom da dobiju infekciju zbog akumuliranja bakterija ispod kožice. Deca sa hroničnim zatvorom stolice, takodje, imaju vece sanse da dobiju urinarne infekcije.

 

Interesantno je da neke osobe koje pogodi urinarna infekcija neće imati nikakve simptome, ali većina hoće, bar neke od njih. Najčešći simptomi su:

– često mokrenje sa peckanjem u predelu mehura (bešike) i mokraćnih kanala;
– nije neobično da se oseća bol i dok osoba ne mokri kad se dobije urinarna infekcija
– žene često osećaju neprijatan pritisak iznad pubične kosti, a neki muškarci pritisak u rektumu;
– neke osobe sa infekcijom imaju česte potrebe za mokrenjem, iako izmokre samo male kolicine urina;
– mokrenje je često praćeno peckanjem i bolom;
– inficirane osobe mogu imati problema sa kontrolisanjem mokrenja (posebno kod starijih osoba);
– infekcije su takodje praćene čestim noćnim mokrenjem;
– urin može da izgleda mutan, čak i crvenkast ako postoje tragovi krvi u njemu;
– takodje može imati i jak miris;

Uglavnom, urinarna infekcija koje je zahvatila mehur (bešiku) i mokraćne kanale ne izaziva povišenu temperaturu. Ukoliko se, pak, temperatura povisi infekcija je verovatno dosla i do bubrega. Simptomi infekcija bubrega su: bol u ledjima, ispod rebara, vrtoglavica ili povraćanje.
Za razliku od odraslih, deca ce verovatno imati povišenu temperaturu u slučaju urinarnih infekcija.

E Kapi su 100% prirodne i pogodne za vegane. Koristimo prirodnu selekciju najboljih biljnih ekstrakta, stvarajući perfektnu formula za očuvanje zdravlja vašeg urinarnog sistema. Vrlo pažljiv i precizan odmer smreke, lavande, eukaliptusa, sibirskog bora su samo neke od prirodnih supstanci E-Kapi koje brzo eliminišu bolove i infekciju. Za više detalja informišite se putem naše stranice www.ekapi.com